Opsamlingsheat :: Juni

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Tilbage til fremtiden// E.T. (ill. Kim Smith)
Billedbog (4-6 år), 150 kr.
Maj 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Disse børnebogsudgaver af to af de mest populære sci-fi-film fra 1980’erne vil helt sikkert tale til en masse forældre, der er vokset op i 1980’erne og 1990’erne. Der er dømt nostalgi for alle pengene!

Bøgerne er tilmed voldsomt fint illustreret, så det er let at blive forført. Og historierne er jo gode, det ved vi. De fungerer bare ikke optimalt i dette format.

Begge bøger bliver ikke rigtig til mere end resumeer af filmene. De griber og engagerer ikke rigtigt læseren og bliver derfor en lidt tam fornøjelse.

Men altså, find bøgerne på biblioteket, for nostalgiens og de flotte illustrationers skyld. Og brug så pengene på nogle af de rigtig gode børnebøger.

 

 

I en jungle på syvende sal af Daisy Hirst
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
Maj 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Daisy Hirst er tilbage med endnu en børnebog om det charmerende søskendepar Inga og Ingolf.

Denne gang handler det om, at de to søskende  forsøger at lege vilde dyr i en jungle i en lejlighed på syvende sal. Det fungerer ikke optimalt.

Det gør det på den anden side heller ikke at flytte ind i parken. Men måske kan der findes et passende kompromis?

Historien er sød og charmerende, men vi var nok lige lidt vildere med de øvrige bøger om søskendeparret. Historien vil dog helt sikkert tale mere til lejlighedsfamilierne end til os provinsboere med egen jungle i baghaven.

 

 

Sommervenner af Annette Bjørg (ill. Kamilla Wichmann)
Billedbog (4-7 år), 230 kr.
Maj 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

SOMMERVENNER er både varm og lyrisk, knugende og sørgmodig. Det er en fortælling om ensomhed, om at række ud, om at tage imod.

Historien handler om mødet mellem den ensomme ældre mand Axel og den sommerlige pige Iris, der ikke bare sådan lige lader sig lå ud af hans utilnærmelige facon.

Bogen er meget smukt illustreret af Kamilla Wichmann. Der er nogle helt fantastiske opslag i bogen. Farverne er afdæmpede, universet lidt dunkelt.

En bog, der lægger op til mange gode snakke om det at miste, om ensomhed og om umage venskaber.

 

 

En lille bog om store ting af Therese Fabricius Baastrup (ill: Josephine Kyhn)
Papbog (1-3 år), 70 kr.
Maj 2019, Eksistensen (anmeldereksemplar)

EN LILLE BOG OM STORE TING er en fin bog til de mindste. Hvert opslag er bygget op omkring et enkelt rim, der handler om så store ting som godt og ondt, sorg og glæde.

Det lyder måske lidt voldsomt, men det er det ikke. Rimene er udfærdiget i øjenhøjde med målgruppen og fungerer rigtig godt.

Bogen er en del af Eksistensens flotte serie for børn om tro. Den er derfor – som resten af serien – oplagt at bruge i kirkelige sammenhænge. Ikke mindst til babysalmesang. Men bogen vil fx også være rigtig fin som gave til barnedåben.

 

 

Sebastians store quiz om dyr af Sebastian Klein
Quizbog, 200 kr.
Juni 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Er du vild med dyr og er du vild med quizzer, så er Sebastian Kleins store quiz om dyr en oplagt bog at tage med på sommerferie. Eller en hvilken som helst anden ferie. Eller måske med over i klassen, så I en gang for alle, kan få afgjort, hvem der ved mest om dyr.

Der er 1000 spørgsmål i bogen, så I løber ikke tør lige med det samme.

Formen på quizzerne er afvekslende, så de ikke bliver ensformige og kedelige. Og så er de fulde af sjove og spændende facts. Så man bliver tilmed klogere af at have det sjovt.

 

 

Anton føler skyld af Katrine Marie Guldager (ill. Kirsten Raagaard)
Billedbog (5-8 år), 260 kr.
Februar 2019, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

ANTON FØLER SKYLD beskriver den voldsomme følelse af skyld og overvældelse, man som tween og teenager kan blive ramt af, når verdens problemer pludselig rammer én. Man kan næsten blive helt lammet. For hvor skal man starte.

Og netop denne lammelse og frustration rammer både forfatter og illustrator på sin vis fint. Desværre ender det med at blive lidt for meget. Lidt for mange gentagelser. Lidt for mange ting, der ikke helt giver mening.

Hvorfor begynder børnene at drille Anton? Hvorfor prøver han at finde svarene hos Emma fra 4. klasse med katte på trøjen? Som han normalt ikke taler med? Hvorfor i alverden kommer der pludselig en engel?

Vi har tidligere læst ANTON OG DEN TUNGESTE BYRDE, som vi var ret vilde med. Denne bog når ikke samme niveau.

Skriv et svar