Opsamlingsheat :: Oktober

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget. 

 

Stig af Annica Hedin og Per Gustavsson
Billedbog (3-6 år), 250 kr
December 2017, ABC Forlag

Billedbogen Stig er en meget fin og nænsom fortælling om sorg og det at miste.

Historien handler om et barn, der har mistet et familiemedlem, Stig, på grund af svær sygdom – og ikke mindst det hul som fraværet af Stig efterlader. Både helt konkret, men også følelsesmæssigt.

Det vises på fin vis, hvilken rolle hullet spiller i Stigs hverdag. Hvordan det kan føles overvældende stort og nogen gange næsten er væk.

Kan på det varmeste anbefales til snakke om savn og sorg.

 

 


Ea 3.a – stop nu!
af Puk Krogsøe (ill. Magnus Værness)
Kapitelbog (6-10 år), 190 kr.
August 2018, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Denne tredje bog i serien om Ea handler om at have modet til at sige fra. Ea har en klassekammerat Vitus, som egentlig er meget sød nogle gange, men som også har en tendens til at gå lige til grænsen af hvad Ea bryder sig om – og måske også lidt længere.

Han stopper ikke, når Ea synes han gynger hende og hendes veninde for højt, han vil gerne bestemme lidt for meget, og sidst men ikke mindst respekterer han ikke, at Ea ikke bryder sig om fugle. Ea formår ikke at få sagt fra på en hensigtsmæssig måde – og det kommer der en vigtig læring ud af.

Bogen tager på realistisk vis og i øjenhøjde med sin målgruppe fat på nogle vigtige problemstillinger. Der er tale om en velfortalt og anbefalelsesværdig fortælling til børn i indskolingen.

Min datter på 6 år var meget opslugt af bogen og syntes ikke mindst, at konflikten mellem Ea og Vitus var meget intens.

 

 

Firkant af Mac Barnett (ill. Jon Klassen)
Billedbøger (4-7 år), 250 kr.
Juni 2018, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Firkant er endnu en finurlig og skæv fortælling fra Mac Barnett, tilsat Jon Klassens altid fantastiske illustrationer.

I denne bog – som er fortsættelsen til bogen Trekant – bliver omdrejningspunktet, hvornår noget er er kunst og hvornår noget kan betegnes som genialt eller perfekt.

Kan hovedpersonen Firkant skabe et værk, som Cirkel synes er kunst? Og synes Firkant selv hans forsøg udgør et kunstværk?

Der er grobund for mange gode snakke på baggrund af denne fine fortælling, som dog ikke helt kan måle sig med nogle af makkerparrets øvrige bøger.

 

 

Skildpadden der ville bestige Mount Everest af Line Leonardt (ill. Thomas Hjorthaab)
Billedbog (4-7 år), 300 kr.
September 2018, Calibat (anmeldereksemplar)

“Jeg tog bare et skridt ad gangen,” siger skildpadden Sebastian efter han er nået toppen af Mount Everest.

En lang og sej færd fyldt med store farer – med dyr, herunder nogle meget demotiverende ænder, der ikke tror han kan klare det, men også dyr, der er søde og hjælpsomme – kulminerer med at Sebastian endelig når sit mål.

Egentlig begiver Sebastian sig af sted, fordi det var hans døende bedstefars drøm at nå toppen af Mount Everest, men undervejs bliver bedstefarens drøm i lige så høj grad Sebastians drøm.

Det er en sød og fin fortælling med en dejlig morale, og Thomas Hjorthaabs utrolig skønne og sjove illustrationer klæder historien rigtig godt.

Men ligesom Sebastians rejse mod toppen af bjerget er lang, så er teksten også lige i det lange (dog nok afhængig af aldersgruppe) og kunne efter vores mening med fordel være beskåret en kende.

Der er dog også i denne bog grundlag for masser af gode snakke.

 

 

 

Skriv et svar