Er dit barn også begyndt at spørge, hvor mennesket egentlig kommer fra og hvordan livet på jorden blev skabt? Her er 4 gode børnebøger, der kan hjælpe dig med at besvare disse langt fra simple spørgsmål.
Historien om livet (4 til 7 år)
Historien om livet af Cathrine Barr og Steve Williams er en rigtig fin bog at starte med, når de første spørgsmål om livets oprindelse begynder at presse sig på.
Med farvestrålende og underholdende illustrationer bliver vi guidet gennem de vigtigste punkter i livets udvikling: fra dannelsen af den allerførste celle til udviklingen af menneskerne.
Mængden af tekst er begrænset, men bogen formår alligevel at få det vigtigste med. Sproget er levende og lettilgængeligt, og vil – ligesom bogens fine visuelle udtryk – tiltale selv de mindre børn.
Hvor kommer jeg fra? (4 til 8 år)
Hvor kommer jeg fra? af Dag O. Jessen starter ved slutningen – nemlig ved os mennesker.
Bogens hovedperson Frida kan ikke falde i søvn og benytter derfor lejligheden til at udspørge sin far om livets begyndelse. Frida ved jo godt, at hun kom fra sin mors mave – men hvor kom den første baby fra? Og hvad kom før den første baby?
Frida stopper ikke sin regn af spørgsmål, før den tålmodige far har fået kortlagt evolutionens omvendte historie – udviklingen fra menneske til amøbe.
Bogens blanding af historiefortælling og videnskabelig formidling fungerer rigtig godt. Emnet bliver bragt helt ned på jorden og bogens sjove og pædagogiske illustrationer gør det nemt at forstå, hvordan livet har udviklet sig. En bog, der er lærerig og underholdende på samme tid.
Sådan begyndte verden (5 til 10 år)
Sådan begyndte verden af Maren Weischer er en fin videnskabelig fortælling om, hvordan verden begyndte.
Fokus er på universets begyndelse og særligt det tidlige livs opståen, som bliver beskrevet indgående og meget fængende.
Det er en bog for de børn, der gerne vil grave lidt dybere ned i, hvordan jorden gik fra at være et brændende varmt og livløst sted, til at være et sted, hvor liv kunne opstå. Og hvordan det mere præcist gik for sig.
Selvom forfatteren har fået hjælp til bogen af flere eksperter, er den skrevet i et pædagogisk og letforståeligt sprog, hvor de fleste børn kan være med.
Bogens billedside består af nogle farverige og tildels abstrakte collager, som man nok enten elsker eller hader. Læs dog bogen under alle omstændigheder for den meget læseværdige og lærerige tekst.
Hvor langt er der til verdens ende? (6 – 13 år)
Hvor langt er der til verdens ende? af Lars Henrik Aagaard er ikke en bog, der udelukkende handler om universets skabelse, livets opståen og menneskernes udvikling. Bogen giver også svar på en mængde andre spørgsmål.
I bogen kan man fx også finde ud af, hvor mange stjerner der er, hvorfor himlen er blå, om der findes aliens og på hvordan man bliver rig.
Alle spørgsmålene bliver besvaret ærligt, enkelt og letforståeligt af videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard – samtidig med at intet bliver forsimplet. Bogen kan anbefales til alle med spørgelystne og videbegærlige børn.
// Indlægget blev oprindeligt udgivet på Kiddly.dk //