Hver måned bliver der udgivet uendeligheder af børnebøger. Og hver måned gennemgår jeg troligt alle de udgivne bøger og forsøger at finde frem til de bedste udgivelser til de 0- til 6-årige.
Bøgerne udvælges ved hjælp af internettet – og det er en utaknemmelig metode! For under en lækker forside kan være en usigeligt kedelig bog. Bag den mest intetsigende beskrivelse kan gemme sig en fantastisk lille perle af en bog.
Derfor laver jeg først en liste over de bøger jeg synes ser allermest interessante ud. Herefter skaffer jeg bøgerne hjem. Og så er spørgsmålet: Har jeg overhovedet ret? Er det månedens bedste børnebøger?
Følg med og se om jeg har ramt rigtigt!
Bøgerne får stjerner, når jeg har haft mine fingre i dem.
Jagten på nøglerne af Ane Fur Ørhberg
Billedbog, 32 sider, 250 kr.
Juli 2015, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)
Et par bevingede ord: Jagten på nøglerne er en anderledes og rigtig fin kigge-finde-bog. Bogen foregår i et eventyrligt univers, hvor man skal hjælpe 12 alfer med at få fat i nøglerne til deres venskabssal. På de smukt illustrerede opslag skal man – for at få nøglerne – finde alverdens eventyrligheder i underjordiske huler, på kræmmerens marked, hos skovdværgene og i Den Grå Dames stuer.
Velfungerende kigge-finde-bog til børn på 3 år og opefter.
Godnat, sagde katten af Glenn Ringtved og Rasmus Bregnhøi
Billedbog, 32 sider, 230 kr.
August 2015, Gyldendal
Et par bevingede ord: “Men hvem er David Crockett?” sagde Lucas. “En mand med en pelshue!” råbte hans far. “Men det kan da være hamrende ligegyldigt. Ligesom det kan være hamrende ligegyldigt, hvornår den møgkat lagde sig til at sove.”
Vi har læst det afsnit op så mange gange og min søn er fuldstændig færdig af grin hver gang.
Godnat, sagde katten starter faktisk bare med, at faren lige skal finde på et sidste lille godnatrim til Lucas. Det kommer til at handle om en kat. Men Lucas vil virkelig ikke sove i sin egen seng og forstår i høj grad at fastholde en mere og mere desperat far ved sengekanten – og ender da også til sidst inde i sine forældres seng.
På sin vis en lettere politisk ukorrekt historie om en søn, der får manipuleret sin far ud af ægtesengen og ind på sofaen i stuen. Men hold nu op, hvor er det sjovt!
Blev du til ved et knald? af Trine Bundgaard og Zarah Juul
Billedbog (4-7 år), 32 sider, 250 kr.
August 2015, Carlsen (anmeldereksemplar)
Læs anmeldelse her.
Tiberius Tudefjæs nakker tandfeen af Renée Toft Simonsen
Billedbog, 32 sider, 130 kr.
August 2015, Politikens Forlag
Et par bevingede ord: Historierne om Tiberius Tudefjæs, hans ven Lille Jeppe og hunden Skrid-Elvis passer så perfekt til min dreng, der lige er startet i 0. klasse.
Historierne er fyldt med humor, overdrevne fortællinger og emner som en nystartet skoledreng kan relatere til.
Historien om tandfeen er den seneste bog i serien – og den er et lige så stort hit som de øvrige!
Elefantens hukommelse af Sophie Strady
Billedbog (5-8 år), 37 sider, 200 kr.
Oktober 2015, God og Ond (anmeldereksemplar)
Læs anmeldelse her.
Opfindelser, strikkede huer og en dum kat af Rasmus Breignhøi
Billedbog (3-7 år), 48 sider, 100 kr.
Juli 2015, Carlsen (anmeldereksemplar)
Et par bevingede ord: Opfindelser, strikkede huer og en dum kat er en virkelig dejlig og hjertevarm historie om Mis, der ikke spiser mus og Mus, der strikker huer – ja, og dumme Kat, som vil spise Mus.
Mis redder Mus fra Kat – og det er starten på et venskab, der involverer opfindelser, strikkede huer og ikke mindst en katten-i-sækken-maskine.
Illustrationerne er virkelig dejlige og fyldt med sjove detaljer, som børnene kan fortabe sig i.
Bogen var et øjeblikkeligt hit og er allerede blev læst flere gange. Det bliver da vist en klassiker.
Rødhætte af Xavier Deneux
Papbog (2-4 år), 16 sider, 230 kr.
August 2015, Carlsen
Et par bevingede ord: Den ulv, han er ærlig talt noget af en skidt karl! Heldigvis han ender også denne gang med at få som fortjent.
Xavier Deneux laver nogle utroligt smukke papbøger til de mindste. Bogen om Rødhætte er ingen undtagelse. Den er så fint udført, at selv mine børn på snart 4 og 6 år er meget optaget af dem.
Samira og skeletterne af Camilla Kuhn
Billedbog, 40 sider 230 kr.
August 2015, Høst & Søn
Et par bevingede ord: Prøv engang at forestille dig, at du egentlig går rundt og har det ret dejligt med dig selv. Og så! lige pludselig! er der en lærer, der fortæller dig, at du har et skelet inden i din krop. Og du bare slet ikke kan udholde tanken om, at du har et skelet inden i din krop. Eller for den sags skyld, at andre har det. Det er ikke rart. I hvert fald ikke for Samira, som pludselig slet ikke kan abstrahere fra tanken.
Samira og skeletterne er en sjov, tankevækkende og finurlig bog om, hvordan ting, som vi voksne synes er helt normale, kan vokse sig store og uoverskuelige i et barns tanker.
William Shakespeare af Anna Claybourne
Billedbog, 45 sider, 260 kr.
August 2015, Forlaget Flachs
Et par bevingede ord: Kan man starte for tidligt på Shakespeare? Nej, vel!
I denne bog gennemgås de vigtigste af Shakespeares værker – kort. Man kan desuden få indsigt i den tidsalder Shakespeare levede i, i Shakespeares egen historie, hans skrivestil, hans litterære arv og meget mere. En rigtig fin bog til de lidt større børn, der har den slags litterære interesser.
En slags CliffNotes for de yngste, faktisk.
Drømmespejlet af Rasmus Svarre
Billedbog, 48 sider, 150 kr.
August 2015, Forlaget Fahrenheit
Et par bevingede ord: En fortælling, der blander ”Alice i eventyrland” med Borges’ litterære univers hjulpet af en nutidig rammefortælling. For de lidt større børn.
Mig og Ulven af Delphine Perret
Billedbog, 64 sider, 250 kr.
August 2015, Damgaard
Et par bevingede ord: Store Stygge Ulv – som i øvrigt hedder Bjarne – har et problem. Ingen har længere respekt for ham, ingen synes længere han er farlig. Han spiser for få børn. Heldigvis møder han en dreng, der hjælper ham med at komme tilbage på rette spor. Og lærer ham at spise småkager. Og det viser sig, at man både kan være farlig OG spise småkager.
En virkelig sød og fin historie om et venskab mellem en ulv og en dreng. Det er helt enkelt og samtidig virkelig underholdende.
Hejsa
Super flot side – glæder mig til at se om Drømmespejlet får stjerner 🙂
kh
Rasmus